Ce ascund simbolurile croite pe ia românească?

Ia este piesa de rezistență a costumului tradițional și povestea unei națiuni, care amintește prin croielile sale de spațiul natural românesc, împreună cu pădurile, florile, muntii sau văile sale. Dar asta nu e tot.

 

Cu mult timp în urmă, ia transmitea o idee despre locul de origine al persoanei care o purta, dar și o trăire mito-religioasă, pentru că magia, acum aproape uitată, era o practică obișnuită a populației care locuia spațiul carpato-danubiano-pontic.

 

Ce legătură are ia cu magia?

 

Fenomenele fizice inexplicabile pentru mentalitatea omului din timpurile străvechi căpătau sens in sfera imaginației.  Bolile rare, ploile torențiale, incendiile de pădure sau cutremurele îi provocau temeri mari care îi amplificau credința în  supranatural. Așadar, omul a creat magia, care îi oferea impresia că are de partea lui enigmaticele forțe ale naturii. Frica față de forțele nevăzute căpăta proporții uriașe noaptea. Soarele, motiv întipărit pe multe ii, era entitatea care alunga aceste forțe, pe când noaptea le trezea la viață.

 

Spre exemplu, folclorul românesc păstrează multe povești despre strigoi (mai exact vedenii în negura nopții). În strigoi erau transformați oamenii care în timpul vieții erau criminali, somnambuli, sinucigași sau vrăjitoare. Tot folclorul ne relevă metode de a recunoaște un strigoi sau descântece și vrăji pentru a-l alunga.

 

Încercarea omului de a dialoga cu mediul înconjurător prin magie a fost tradusă mai târziu ca încercarea lui de a se conforma orânduielii bisericești a satului, pentru a face pace cu fenomenele misterioase. Pentru țăranul român, Dumnezeu a devenit o realitate mistică, foarte importantă, în jurul căruia au început să se învârtă multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Ia sugerează acest lucru prin croiala sa în formă de cruce, având și rol de protecție pentru purtător.

 

Simbolul naturii

 

Natura era apreciată ca un dar al lui Dumnezeu. Românii obișnuiau să își binecuvânteze holdele, fântânile, și să celebreze venirea primăverii, când natura revenea la viață, prin diferite sărbători. Desigur, aceste ceremonii provin din vechile practici oculte care sărbătoreau venirea căldurii, care scăpa omul primitiv de frigul iernii și dilemele aduse de acesta. Ia evidențiază și această preocupare a românilor, pentru că are broderii care amintesc de apropierea românului de natură.

 

Origine

 

Izvoarele istorice evidențiază faptul că ia are un trecut îndelungat, străvechi și că ar fi fost purtată prima dată în neolitic, de civilitația de la Cucuteni, care a populat și nord-estul României de astăzi, între 5500 și 2750 î.H.

 

Înainte de vremurile moderne, ia era cusută de femei în stil propriu, unicat, pe pânză de bumbac, in sau borangic. Fiind cusute manual, procesul de producție este anevoios și de lungă durată, întinzându-se chiar și pe o perioadă de 6 luni. Femeile își etalau creativitatea prin crearea unor modele greu de replicat, pe a căror producție o țineau ascunsă de ochii lumii, ca nu cumva altcineva să “fure” modelul. Preferau să coasă iarna, când muncile în gospodărie erau mai puține și aveau timp să se dedice cusutului.

 

Ele aveau ii de purtat în fiecare zi sau ii de purtat în zi de sărbătoare. Cele pentru purtare zilnică erau mai simple, pe când cele purtate de sărbători erau încărcate de culori și motive. Erau diferențe și între femeile măritate și nemăritate. Cele măritate purtau ii cu motive sobre și simple, să nu iasă în evidență, iar cele nemăritate purtau motive viu colorate. Acest obiecte vestimentare ofereau multe informații despre persoana care le purta, inclusiv vârstă, statutul social, material și ocupația.

 

Ce reprezintă simbolurile reprezentate pe ie?

 

Ia avea un rol de protecție. Magia și viața spirituală a satului dăinuiau la fel de pregnant ca îndeletnicirile economice sau sociale. Cum religia creștină are și elemente păgâne, femeile croiau simboluri care să le ferească de urât și să le aducă noroc, sănătate și fertilitate. Simboluri care transmit aceste lucruri sunt cusăturile în forma literei S, coarnele de berbec, ochiul, steaua sau crucea.

 

Pe ie putem găsi o mulțime de momente din istoria unei națiuni. Ia povestește despre momente grele și momente frumoase, despre izbânda asupra  cotropitorilor și despre conexiunea omului cu natura. Putem vedea ilustrate ciclurile vieții și rotația Pământului în jurul Soarelui prin simbolul spiralei. Oamenii ilustrați într-o horă reprezintă sentimentul de uniune al tuturor românilor.

 

Când o ie are cusute cercuri, știm că acesta este un simbol al morții și al renașterii. Un brăduț simbolizează puterea și sănătatea, capacitatea de regenerare. Soarele este un simbol al divinității, al puterii care oferă căldură pentru viața care trebuie susținută pe pământ.

 

Din ce este alcătuită o ie?

 

Alcătuirea iei este un alt mod de a oferi o imagine asupra patrimoniului și credințelor populare. Componentele iei sunt cusăturile (umărul care unește mâneca cu celelalte părți ale iei), încrețitut, altița (bandă pe mânecă), râurile (benzi late pe piept), și bibliurile (cusăturile care îmbină bucățile de material).

 

 

Modă și eleganță

 

 

În zilele noastre, ia a fost reinventată ca un obiect de fashion. Mari designeri internaționali au creat colecții întregi de inspirație românească, începând cu anii ‘70. Apoi notorietatea acestui articol tradițional a crescut și a fost adoptat de vedetele de la Hollywood.

 

 

Ca urmare, zeci de tinere au început să poarte ia. Aceasta este confecționată din materiale de calitate, durabile, oferind eleganță și libertate de mișcare. Este foarte comodă și poate fi purtată în multe împrejurări. O poți purta la birou, la un cocktail, pe stradă sau la o petrecere. Dacă vrei să atragi atenția cuiva de la depărtare, ia este mai mult decât potrivită pentru asta.

 

 

Această piesă vestimentară adaugă valoare simbolică persoanelor care o poartă. Omul și ia se contopesc și devin o carte de istorie cu multe pagini. Devin o manifestare a culturii și tradiției naționale, un simbol al iubirii și o recunoaștere a rădăcinilor.

 

 

În plus, ia nu ne va proteja doar trupul, ci și sufletul.

 

 

Încearcă și tu acest obiect vestimentar plin de însemnătate!